Vedetele precum Kim Kardashian sau Madonna au pornit un adevărat trend legat de terapia PRP, o procedură minim invazivă antiaging. Efectuat în majoritatea clinicilor de înfrumusețare, acest tratament utilizează plasmă proprie pentru îmbunătățirea calității pielii și pentru a șterge urmele îmbătrânirii. Totuși, terapia PRP se poate utiliza în multiple scopuri, această metodă fiind benefică pentru a ameliora simptome ale unor afecțiuni, dar și pentru a accelera procesul de vindecare în cazul unor probleme dermatologice sau leziuni.

 

Ce este terapia PRP?

PRP este o terapie celulară, tratament ce se încadrează în sfera medicinei regenerative. Există trei categorii de terapie PRP:

 

  • Fibrină pură bogată în trombocite (P-PRF)
  • PRP bogat în leucocite (LR-PRP): proinflamator cu concentrație mare de factori de creștere
  • PRP sărac în leucocite (LP-PRP): antiinflamator

Cui se adresează terapia PRP?

Această procedură revoluționară este foarte populară în industria de înfrumusețare, însă aplicațiile ei se extind și în alte arii. Astfel, terapia PRP se utilizează și în următoarele scopuri:

 

  • tratarea durerii
  • accelerarea vindecării țesuturilor pentru afecțiunile musculo-scheletice
  • întinerire și regenerare a pielii
  • tratament împotriva căderii părului
  • mărirea sânilor
  • vindecarea rănilor
  • inițierea reparării țesuturilor printr-un răspuns natural de vindecare la stimularea acestora
  • sinteza de noi țesuturi conjunctive
  • revascularizare

În timp ce terapia PRP poate aduce beneficii multor oameni, cei mai buni candidați tind să fie cei cu boală în stadiu incipient, cu o stare generală de sănătate bună, dar și persoanele care doresc să beneficieze de proceduri moderne de rejuvenare.

 

În ce constă procedura și cum se efectuează?

Plasma este fracțiunea lichidă a sângelui și a limfei, fiind compusă în mare parte din apă și proteine. Aceasta asigură mediul propice pentru ca globulele roșii, globulele albe și trombocitele să circule prin organism. Activarea trombocitelor joacă un rol cheie în procesul natural de vindecare al organismului.

Terapia PRP presupune utilizarea de injecții care conțin o concentrație din propriile trombocite ale pacientului, pentru a accelera procesele de vindecare și regenerare. Practic, injecțiile cu PRP sunt pregătite prin recoltarea propriului sânge și trecerea acestuia printr-o centrifugă pentru a concentra trombocitele. După procesul de centrifugare, aceste trombocite activate sunt apoi injectate direct în țesutul rănit sau bolnav, ceea ce stimulează creșterea numărului de celule reparatoare pe care le produce corpul.

 

Care sunt beneficiile terapiei PRP?

Principalul avantaj al terapiei PRP este că procedura este una minim invazivă și, în plus, nu necesită niciun tip de anestezie, incizie sau timp de recuperare. Specialistul recoltează sângele pacientului, îl prelucrează într-o centrifugă pentru a separa trombocitele, iar apoi injectează conținutul direct în zona vizată.

 

Așadar, cele mai importante beneficii ale acestui tratament includ:

 

  • vindecare accelerată și recuperare de scurtă durată – terapia PRP este utilizată frecvent pentru a grăbi procesul de vindecare în cazul sportivilor care suferă diverse leziuni
  • reducerea inflamațiilor – tratamentul este utilizat deseori în operații estetice deoarece reduce umflăturile și vânătăile. Proprietățile inflamatorii ajută corpul să se vindece mult mai repede
  • analgezic eficient – durerea este ameliorată datorită faptului că țesutul se vindecă într-un ritm mai rapid, simptomele fiind reduse
  • formă naturală de tratament, se valorifică puterea propriului organism de regenerare și vindecare și nu există niciun risc de respingere deoarece corpul recunoaște trombocitele și plasma

Injecțiile cu PRP pot trata ridurile, fotodeteriorarea și depigmentarea și reprezintă o soluție eficientă, utilizate chiar și împreună cu alte tratamente, cum ar fi liftingul facial, implanturile dermice și procedurile de reconstrucție.

Rezultatele arată că atunci când PRP se aplică prin injecție cutanată superficială sau profundă, textura pielii, tonusul și fermitatea se pot îmbunătăți în decurs de numai trei săptămâni, cu rezultate care se îmbunătățesc progresiv în următoarele luni.

Zonele tratate în mod obișnuit folosind PRP pentru rejuvenare includ obrajii, zona periorbitală, maxilarul, dosul mâinilor, gâtul, genunchii, coatele și partea superioară a brațelor. Vergeturile post-sarcină pot fi estompate cu ajutorul tratamentului PRP.

 

Contraindicații ale terapiei Vampir

Injecțiile cu PRP nu prezintă pericol de alergie, hipersensibilitate sau reacții ale organismului la corpuri străine, deoarece nu este cazul – fiind propria plasmă. Atunci când tratamentul se administrează prin injecție intradermică, poate să apară o inflamație la nivelul zonelor rănilor, dar doar pentru o scurtă perioadă de timp. Traumatismul nervos este o altă complicație potențială.

 

Următoarele afecțiuni medicale sunt o contraindicație pentru utilizarea PRP:

 

  • trombocitopenie critică (număr scăzut de trombocite)
  • hipofibrinogenemie
  • instabilitate hemodinamică (colaps)
  • sepsis (infecție)
  • infecții acute și cronice
  • boală hepatică cronică
  • terapie anticoagulare (warfarină, dabigatran, heparină)

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, afecțiunile dermatologice sau îmbătrânirea pot să reprezinte un factor de stres. Tratamentul PRP sau terapia Vampir reprezintă o metodă avansată de a diminua ridurile, de a îmbunătăți semnificativ calitatea pielii, dar și de a accelera procesul de vindecare în cazurile necesare.

 

Specialiștii în dermato-estetică din cadrul Clinicii MediBlue pot efectua această terapie pentru pacienții care doresc să apeleze la tratamente antiaging sau de regenerare a țesutului, pentru a-și recăpăta aspectul fizic dorit sau cu scopul de a ascunde semnele îmbătrânirii. 

În urma unei consultații se va stabili un protocol personalizat pentru fiecare pacient în parte, în așa fel încât rezultatele obținute să fie cât mai bune și terapia PRP să aibă efecte de lungă durată.