Conform statisticilor, în România se înregistrează anual peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin și aproximativ 2000 de decese cauzate de această boală. Mai mult decât atât, din totalul pacienților europeni, 7,5% sunt  numai din România. Acest tip de cancer care afectează femeile poate fi prevenit prin monitorizarea stării de sănătate: controale ginecologice regulate și prin efectuarea analizelor de rutină, inclusiv a testului Babeș-Papanicolau. În acest articol vei descoperi ce este acest test, dar și ce rol are el în prevenția și în diagnosticarea cancerului de col uterin și nu numai.

 

Ce este testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau, cunoscut și sub numele de testare Pap, este o procedură de screening pentru cancerul de col uterin. Principalul rol al acestei analize este acela de a identifica posibile celule pre-canceroase sau canceroase prezente în colul uterin.

 

Testarea se efectuează în timpul unei proceduri de rutină, de obicei o dată la 3 ani, în cabinetul medicului ginecolog. În cazul în care există un istoric medical ce ar putea favoriza apariția cancerului, medicul specialist poate recomanda o frecvență mai crescută a testării.

 

Pentru recoltarea de probe, celulele din colul uterin sunt ușor ”răzuite” sau periate cu ajutorul unui instrument medical specific, ulterior efectuându-se un examen de laborator pentru depistarea unei posibile creșteri sau multiplicări anormale. Testul poate să genereze un oarecare disconfort, însă durează doar câteva secunde și nu provoacă durere pe termen lung.

 

În ce constă pregătirea pentru acest test?

Așa cum menționam anterior, testul Babeș-Papanicolau poate fi programat simultan cu examenul ginecologic de rutină sau se poate solicita o programare separată la medicul specialist. Pentru ca rezultatele să fie cât mai precise, este important ca pacienta să nu fie în perioada menstruației în ziua recoltării probelor. De asemenea, pentru acuratețea rezultatelor se recomandă evitarea contactului sexual în ziua anterioară programării, precum și dușurile intravaginale sau utilizarea de produse spermicide.

Procedura nu este dureroasă, însă disconfortul creat în momentul recoltării probelor din colul uterin se poate diminua dacă pacienta se relaxează complet.

 

La ce vârstă se face testul?

Medicii recomandă în general repetarea testului Papanicolau la fiecare trei ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, dar în cazul în care au existat probleme medicale în trecut, testarea anuală este o opțiune recomandată.

 

Femeile în vârsta de 30 de ani și peste pot lua în considerare testarea Papanicolau la fiecare cinci ani dacă procedura este combinată cu testarea HPV sau pot înlocui Pap cu testarea HPV.

Dacă o pacientă prezintă anumiți factori de risc sau un istoric medical ce sporește șansele de afecțiuni ginecologice, medicul poate recomanda examinarea Babeș-Papanicolau mai frecvent, indiferent de vârstă. Factorii de risc includ:

 

  • diagnostic de cancer de col uterin sau un rezultat Papanicolau care a depistat celule precanceroase
  • expunerea la dietilstilbestrol (medicament estrogen puternic) înainte de naștere
  • infecție cu HIV
  • sistem imunitar slăbit
  • fumatul

În anumite situații, se poate renunța la efectuarea testului Babeș-Papanicolau:

 

  • histerectomie totală – îndepărtarea chirurgicală a uterului, inclusiv a colului uterin, dar această decizie se ia doar împreună cu medicul, în funcție de mai mulți factori
  • vârsta peste 65 de ani, dacă testele anterioare au avut un rezultat negativ și nu s-a descoperit nicio anomalie

Care pot fi rezultatele?

Rezultatul unui test Papanicolau poate fi:

 

  • normal
  • neconcludent
  • anormal
  • nesatisfăcător

În situația unui rezultat normal sau negativ, nu există modificări celulare, așa că repetarea testului se va face în cadrul analizelor de rutină, la frecvența recomandată de medicul ginecolog.

Dacă rezultatul este neclar, acest lucru nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, dar poate să fie un indiciu că celulele cervicale ar putea prezenta modificări. În unele situații, modificările celulare la nivelul colului uterin pot să apară odată cu sarcina, menopauza sau pe baza unei infecții și nu trebuie să fie conectat în mod obligatoriu cu infecția HPV sau cu cancer. Medicul specialist va recomanda în continuare fie testarea HPV, fie alte investigații. 

Pe de altă parte, un rezultat anormal este un indiciu clar al unor modificări ale celulelor pe colul uterin. De obicei, acest lucru nu înseamnă că pacienta are cancer de col uterin. Modificările anormale ale colului sunt probabil cauzate de HPV și pot să fie minore sau grave. În cea de-a doua situație, când modificările sunt grave, celulele sunt precanceroase, posibilitatea de a dezvolta cancer fiind crescută.

Un rezultat nesatisfăcător apare atunci când nu au fost recoltate suficiente celule și, de obicei, medicul cere repetarea testului Babeș-Papanicolau după câteva luni.

 

Controalele ginecologice regulate reprezintă o modalitate excelentă de a preveni afecțiunile aparatului reproducător feminin. Infecțiile, bolile cu transmitere sexuală și diferite tipuri de cancer pot să fie tratate eficient dacă sunt descoperite atunci când afecțiunea nu este prezentă într-o formă avansată. Testarea Babeș-Papanicolau trebuie efectuată cu regularitate, la indicațiile medicului ginecolog. Această analiză de screening permite depistarea anomaliilor care pot afecta celulele din colul uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer. Cancerul este o afecțiune fără simptome evidente la început, care nu doare și care nu provoacă disconfort, așadar este imperios necesar să faci analizele necesare pentru observarea stării de sănătate a aparatului  reproducător.

În cadrul Clinicii MediBlue pacientele beneficiază de sprijin moral și medical pentru a trece cu bine peste orice problemă de sănătate, tratamentele fiind personalizate în funcție de starea fiecărei femei în parte. Vino în clinică sau contactează-ne pentru a stabili o programare pentru testarea Papanicolau pentru a fi sigură că sănătatea ta nu are de suferit.