Trăind într-o lume a vitezei, este destul de ușor să ne simțim adesea obosiți, surmenați și  lipsiți de energie, ca urmare a suprasolicitării. Totuși, sub aspectul epuizării fizice se pot ascunde  diferite afecțiuni, de la simple alergii sezoniere la anemie. Discutăm în acest material despre anemie și despre simptomele acesteia, dar și despre felul în care aceasta poate fi depistată  și ținută sub control.  

Ce este anemia? 

Anemia este condiția medicală în care hemoglobina din sânge scade sub nivelurile normale,  așa cum sunt ele definite medical pe categorii: bărbați și femei. Nivelurile acceptate ale  hemoglobinei sunt de 12 g/dl în cazul femeilor și 13 g/dl în cazul bărbaților. Hemoglobina este un  compus care se regăsește la nivelul eritrocitelor și reprezintă de fapt globulele roșii. Eritrocitele  sunt responsabile de oxigenarea corpului uman, deoarece acestea transportă oxigenul. Atunci când  scade numărul globulelor roșii, putem vorbi despre o oxigenare scăzută a corpului, lucru care se  răsfrânge și asupra stării fizice a pacientului, care prezintă semne de oboseală, amețeli, lipsă de  energie și uneori dureri. 

Celulele roșii sunt produse de către măduva osoasă, iar în proces este nevoie ca organismul să aibă  un aport suficient de fier și vitamina B12. Carența de fier poate duce la o producție deficitară de  celule roșii, astfel că pentru a asigura producția este nevoie ca o persoană să aibă o dietă bogată în  fier, alături de alte vitamine și minerale. Fierul se găsește în alimente precum: carnea roșie (vită,  miel, porc), ouă, cereale, legume, pește și nuci. De asemenea, aportul de fier poate fi  suplimentat și prin medicație, însă doar ca urmare a recomandării medicului specialist, după  realizarea unor analize de sânge.  

Care sunt simptomele anemiei? 

Anemia poate apărea uneori fără simptome evidente, sau poate fi mascată de simptomele altor  afecțiuni. Practic, în multe dintre cazuri anemia este observată ca urmare a testelor de sânge, făcute  pentru identificarea altor afecțiuni. 

Totuși, există câteva simptome care pot indica o carență a globulelor roșii, iar dintre acestea pot fi  menționate: 

– senzație de amețeală- dacă suferi de amețeli frecvente, acest lucru ar trebui să îți indice un deficit  de hemoglobină, însă este indicat să mergi la medic pentru a exclude alte cauze medicale; 

– dureri de cap- moderate sau severe, care apar și dispar cu recurență; 

– stări de oboseală frecvente, fără cauze aparente; 

– piele palidă, aspect obosit și tern al feței; 

– mâini și picioare reci – extremitățile reci pot fi puse și pe seama circulației deficitare a sângelui; – dureri la nivelul pieptului. 

Câte tipuri de anemie există? 

Anemia este o afecțiune care se diferențiază în funcție de tipul ei și de factorii care o produc.  Astfel, diagnosticul de anemie se poate pune numai după realizarea analizelor specifice. Anemia  poate fi: 

Anemie feriprivă 

Anemia feriprivă este probabil cel mai frecvent tip de anemie, fiind exact cazul în care organismul nu asimilează o cantitate suficientă de fier în sânge din alimentație, sau situația în care pacientul  pierde foarte mult sânge (cum ar fi sângerările nazale sau menstruația abundentă). 

Anemie hemolitică 

Acest tip de anemie este caracterizată de înlocuirea deficitară a hemoglobinelor ca urmare a  pierderii acestora, cauza fiind un ritm scăzut de refacere. De cele mai multe ori cauzele apariției  anemiei hemolitice sunt unele infecții sau boli autoimune. 

Anemie megaloblastică 

Acest tip de anemie are la bază o producție deficitară a globulelor roșii de către organism, ca  urmare a carenței de vitamina B12 și acid folic.

Anemie cronică 

Considerată a fi cea mai gravă formă de anemie, ea este specifică apariției și dezvoltării unor boli  precum cancerul, boli renale sau intestinale, care îngreunează procesul de producere a globulelor  roșii.  

Când se poate instala anemia? 

Anemia este o afecțiune destul de frecventă, cea mai mare parte dintre cazuri având la bază lipsa  de fier, vitamina B12 sau acid folic. Există și anumiți factori de risc ce pot conduce la apariția  anemiei, cum ar fi: 

– istoricul familial; 

– boli cronice; 

– sarcina; 

– predispoziția la sângerări abundente și frecvente; 

– afecțiuni gastrice și renale.  

Investigații utile pentru depistarea anemiei 

Dacă te simți mereu obosit, dacă ai mâinile și picioarele reci și dacă starea ta nu este cea mai bună,  atunci ar trebui să iei în calcul o vizită la medic, pentru a putea realiza un consult și un set de  analize specifice care să identifice dacă ai anemie. Medicul îți poate recomanda un profil screening  anemie, prin care ți se va recolta un test de sânge, în cadrul căruia se va analiza conținutul de  hemoglobină din sânge. Testul are la bază o hemogramă, iar în cadrul acestuia sunt realizate și  analize precum: capacitatea de legare a fierului, conținutul de vitamina B12, folați și ferină.  

Vino în clinica MediBlue pentru a realiza analizele medicale de care ai nevoie, inclusiv profilul  screening anemie. Te așteaptă în clinică o echipă de medici specialiști care au răspunsuri la  întrebările tale și care te pot ajuta să treci mai ușor peste orice provocare medicală.