Preocuparea pentru aspectul fizic este deosebit de accentuată în prezent, mai ales o dată cu evoluția marketingului, dar și a științei și tehnologiei. Ideea de tinerețe, cu toate atributele sale, ne determină să luăm în calcul atât un stil de viață sănătos, cât și proceduri de întinerire moderne, care să contribuie la efectul dorit. Unul dintre cele mai actuale tratamente medicale ale ridurilor în prezent este toxina botulinică, un produs care are efect împotriva simptomelor de îmbătrânire ale tenului, dar și asupra unor alte afecțiuni medicale despre care discutăm în cele ce urmează.
Ce este toxina botulinică?
Toxina botulinică este o substanță de natură biologică cu o toxicitate foarte mare, o neurotoxină folosită mai ales în domeniul cosmeticii. Toxina botulinică este produsă de o bacterie gram-pozitivă și anume de Clostridium botulinum. Aceasta este des întâlnită în infecții alimentare, însă toxina botulinică, în dozare corectă, poate fi folosită și în utilizări terapeutice.
Care sunt indicațiile estetice ale toxinei botulinice?
Toxina botulinică stă la baza preparatului estetic pe care cu țoții îl cunoaștem drept botox. Acesta are un rol important în relaxarea musculară, semnalele nervoase fiind estompate sau blocate. Astfel, toxina botulinică este folosită pentru netezirea ridurilor și estomparea defectelor pielii, prin umplerea acestora cu botox. Toxina botulinică este folosită pentru riduri în zona frunții, colțurile gurii sau în cutele din zona maxilarului sau gâtului.
Toxina botulinică este injectată doar de către un medic sau specialist deoarece există riscuri mari în ceea ce privește atingerea unor nervi în cazul în care procedura nu este corect realizată. Nu se recomandă sub nicio formă injectarea toxinei botulinice acasă, în regie proprie, din cauza riscurilor de atingere a terminațiilor nervoase și a riscurilor ce țin de igienă.
Pe lângă umplerea ridurilor, toxina botulinică mai este folosită și pentru diferite tipuri de corecții, cum ar fi: corectarea și reducerea cearcănelor și a ridurilor dinamice din zona colțului exterior al ochilor, cunoscute sub numele de laba gâștei”, corectarea colțurilor gurii sub aspectul ridurilor sau ridicarea zonelor exterioare, corectarea ridurilor din zona gâtului, corectarea dublei bărbii sau a pomeților.
Toxina botulinică cunoaște o utilizare acută în domeniul esteticii, însă cu ajutorul acesteia mai pot fi tratate și probleme precum: transpirație excesivă, strabism, torticolis sau bruxism.
Cum se pregătește și cum se derulează tratamentul?
Tratamentul cu toxina botulinică presupune în primă fază un consult, în care medicul va examina pacientul și va observa care sunt zonele care necesită intervenții cu toxina botulinică. În aceeași etapă medicul va urmări istoricul medical al pacientului, pentru a-l corela cu medicamentele pe care urmează să le prescrie sau cu eventuale precauții. Medicul specialist va discuta cu pacientul despre așteptările sale și împreună vor construi un plan de tratament cât mai eficient, care să aducă rezultatele dorite.
Pasul următor constă în aplicarea tratamentului cu toxina botulinică, această procedură durând în medie circa 10-15 minute. Injectarea cu botox se face în general cu aplicarea unui anestezic local pentru a reduce disconfortul.
Post-intervenție vei putea să îți reiei activitățile normale, fiind nevoie să urmărești eventuale reacții anormale la nivelul zonelor injectate. Vei putea aplica gheață pentru reducerea disconfortului și pentru a reduce eventuale tumefacții locale.
Cât de dureros este tratamentul?
Injectarea toxinei botulinice nu este un proces dureros, însă acest lucru ține foarte mult de rezistența fiecărui pacient la durere. În cele mai multe cazuri injecțiile se simt doar ca mici înțepături cu acul sau ca niște furnicături la nivelul zonei în care este introdusă subcutanat toxina.
Care sunt rezultatele și când se repetă tratamentul?
Pentru că vorbim despre o neurotoxină, toxina botulinică va afecta nervii și va paraliza semnalele nervoase. Efectul nu este unul permanent, ci poate dura între 3 și 6 luni, așadar va fi necesară o nouă intervenție după trecerea acestei perioade de timp sau mai devreme, dacă este cazul.
Botoxul nu va avea efect imediat după procedură, este nevoie de o perioadă de timp ca acesta să își producă efectele. În general acest efect de relaxare musculară apare după circa 7-14 zile, în unele cazuri putând fi necesare repetări ale injectării (2 ședințe), pentru rezultate cât mai bune.
Riscuri și reacții adverse?
Toxina botulinică infectată controlat nu produce în general recții adverse, însă există situații rare în care pot apărea ușoare complicații precum: greață, disconfort local, durere, senzație de paralizie localizată adiacent zonelor injectate, simptome similare celor de gripă sau inflamarea zonelor din apropierea celor injectate.
Este important să discuți cu medicul despre eventuale alergii și despre istoricul medical familial, pentru a putea evita eventuale neplăceri. De asemenea, este important să reții că injecțiile cu toxina botulinică nu se fac în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni neuro-musculare, în cazul persoanelor care prezintă inflamări sau infecții ale zonelor ce urmează a fi injectate sau dacă urmezi un tratament cu antibiotice.
Vino în Clinica MediBlue pentru a te bucura de servicii de calitate de dermatologie estetică. Te așteptăm cu o echipă de specialiști gata să răspundă nevoilor tale prin soluții medicale care să-ți aducă rezultatele dorite.