Transpirația este un proces natural prin care corpul reglează temperatura și elimină toxinele. Cu toate acestea, atunci când transpirația devine excesivă și afectează calitatea vieții, poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de hiperhidroză.

Ce este transpirația excesivă?

Hiperhidroza este o afecțiune caracterizată prin transpirație excesivă și necontrolată, care poate apărea chiar și atunci când nu există un stimul termic sau emoțional. Această condiție poate afecta calitatea vieții, ducând la disconfort fizic și social. Transpirația excesivă poate fi clasificată în hiperhidroza primară, care este de obicei ereditară și afectează anumite zone ale corpului, și hiperhidroza secundară, care poate fi cauzată de alte afecțiuni medicale sau medicamente.

Zonele corpului afectate de hiperhidroză

Hiperhidroza poate afecta diferite zone ale corpului, cele mai comune fiind axilele, palmele și tălpile. În cazul hiperhidrozei primare, aceste zone sunt de obicei afectate în mod disproporționat, cu un exces de transpirație care poate fi jenant și inconfortabil pentru cei afectați.

Simptomele hiperhidrozei

Simptomele hiperhidrozei pot varia în funcție de gravitatea afecțiunii și de zonele afectate. Printre simptomele comune se numără:

  • Transpirația excesivă necontrolată: Persoanele cu hiperhidroză pot experimenta transpirație abundentă chiar și în absența unui stimul specific, cum ar fi căldura sau stresul.
  • Umezeală persistentă: Zonele afectate pot fi întotdeauna umede, ceea ce poate duce la iritații ale pielii sau mirosuri neplăcute.
  • Disconfort social: Hiperhidroza poate afecta stima de sine și interacțiunile sociale ale persoanelor afectate, din cauza preocupării legate de mirosul sau aspectul umed al pielii.

Soluțiile împotriva hiperhidrozei

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru gestionarea hiperhidrozei, care pot varia de la măsuri de igienă și modificări ale stilului de viață până la tratamente medicale sau intervenții chirurgicale. Printre soluțiile comune se numără:

  • Antiperspirante speciale: Există antiperspirante pe bază de aluminium care pot fi prescrise pentru a reduce transpirația excesivă.
  • Tratamentul cu toxină botulinică: Această procedură implică administrarea de toxină botulinică în zonele afectate.
  • Tratamente medicale: Unele medicamente, cum ar fi anticolinergicele, pot ajuta la reducerea transpirației excesive.

Tratamentul cu toxină botulinică în cazul hiperhidrozei

Un tratament promițător pentru hiperhidroză, în special în cazul axilelor, palmei și tălpilor, este injecția de toxină botulinică. Această procedură implică administrarea de toxină botulinică în zonele afectate, unde acționează blocând semnalele nervoase care stimulează glandele sudoripare, reducând astfel transpirația excesivă.

Consultă medicul tău specializat în Dermatovenerologie

Hiperhidroza poate fi o afecțiune inconfortabilă și stânjenitoare, dar există soluții disponibile pentru gestionarea și tratamentul acesteia. Cu ajutorul unui specialist în dermatovenerologie, puteți găsi modalitățile potrivite pentru a vă recăpăta confortul și încrederea în sine.

Pentru a afla mai multe despre tratamentele disponibile pentru hiperhidroză și pentru a programa o consultație cu un specialist în dermatovenerologie, vă încurajăm să vizitați pagina noastră de programare online al Clinicii MediBlue. Echipa noastră de medici calificați vă poate oferi evaluarea și îngrijirea adecvată pentru nevoile dvs. individuale.