Tratamentele de rejuvenare, cunoscute și folosite cel mai adesea în cosmetică, joacă un rol foarte  important chiar și în domeniul ginecologiei. Astfel se poate vorbi în prezent de un domeniu nou,  numit ginecologie estetică, bazată pe proceduri reconstructive și de rejuvenare a zonei genitale.  Aceste proceduri sunt deosebit de utile pentru paciente, deoarece poate ajuta la ameliorarea sau  eliminarea unor probleme precum: asimetrii labiale, reducerea cicatricilor (intervenții chirurgicale  precum epiziotomie sau cezariană) sau pentru îmbunătățirea stimei de sine prin injectarea  punctului G și reducerea durerilor în timpul actului sexual. 

Ce este PRP-ul vaginal și cum se realizează acesta? 

PRP-ul vaginal este o procedură medicală simplă, folosită pentru întinerire vaginală. Principiul  tehnologiei PRP este unul similar celui specific organismului uman care se regenerează atunci  când suferă o leziune. Practic, pentru realizarea procedurii de rejuvenare se recoltează sângele  conform procedurilor unor analize de rutină, acesta fiind ulterior procesat și reinjectat în organism,  în zonele care necesită rejuvenare. Procesarea sângelui presupune centrifugarea acestuia, în  vederea separării compușilor acestuia în plasmă, trombocite și restul elementelor care formează  sângele.  

Procedura PRP (Platelet-Rich Plasma) se mai mai numește și terapia vampir sau tratament cu  propria plasmă. Procedura este folosită și în domeniu cosmeticii, având rezultate remarcabile în  ceea ce privește rejuvenarea. 

În procesul de rejuvenare vaginală trombocitele joacă cel mai important rol. Fiind bogate în factori  de creștere și regenerare, trombocitele stimulează regenerarea la nivelul vaginului, dar și a altor  zone precum: vulvă, perineu, epiziotomie, cicatrice operație de cezariană, vagin și labii.  

Care sunt beneficiile procedurii PRP? 

Cu trecerea timpului, elasticitatea pielii se estompează, iar eforturile de menținere a acesteia își  pot lăsa așteptate rezultatele. Procedura PRP oferă rezultate rapide, vizibile și pe termen lung,  deoarece presupune regenerarea naturală a zonelor targetate.  

Procedura are însă și beneficii care merg dincolo de întinerirea vaginală efectivă. Unul dintre  efectele pe care procedura le poate avea este ameliorarea durerilor și a disconfortului din timpul  actului sexual și reducerea durerilor menstruale. De asemenea, se poate constata și o lubrifiere  vaginală mai bună, ceea ce conduce la creșterea confortului în timpul actului sexual.  

Care sunt regulile de urmat înainte și după procedură? 

Deși procedura este una simplă și non-invazivă, există câteva reguli ce trebuie urmate înainte de  aceasta. În mod ideal sunt realizate analize de sânge pentru a putea identifica anumite probleme  sau carențe. În plus, este nevoie de stoparea oricăror tratamente ar putea interfera cu procedura,  după cum urmează:

• Tratamente cu anticoagulante- anticoagulantele sunt medicamente care subțiază sângele  și care astfel împiedică formarea cheagurilor de sânge; 

• Tratamente cu corticosteroizi- corticosteroizii reduc capacitatea de coagulare a sângelui,  iar în cazul procedurii PRP plasma ar trebui să conțină trombocite calitative, nealterate de  alți compuși.  

• Tratamente cu suplimente nutritive: omega 3, vitamina D etc. 

• Tratamentele cu medicamente antiinflamatoare cu circa 2-3 zile înainte de procedură.  

De asemenea, se impun și câteva reguli de consum înainte de procedura de întinerirea vaginală  PRP: 

• Consumul de băuturi energizante, ceai sau cofeină cu circa 24-48 de ore înainte de  procedură. 

• Consumul de alimente bogate în grăsimi. 

• Se recomandă consumul de apă, minim 2-3 litri de apă zilnic, timp de 2-3 zile, pentru  hidratarea organismului. 

O cerință suplimentară este ca pacienta să nu fi donat sânge în ultimele 6 săptămâni. 

Ulterior realizării procedurii PRP de rejuvenare vaginală este nevoie de asemenea de respectarea  câtorva reguli: 

• Stoparea tratamentelor pe bază de corticosteroizi în funcție de recomandarea medicală, în  general pentru minim o lună după procedură.  

• Tratamentul contra durerii este bazat pe paracetamol- uneori poate apărea disconfort  post-procedură, iar pentru a evita influența altor medicamente asupra rezultatelor,  paracetamolul este considerat a fi suficient și eficient în ameliorarea disconfortului.  Antiinflamatoarele nesteroidiene nu sunt recomandate deoarece deși acestea reduc  inflamația, ele pot influența rezultatele procedurii.  

Contraindicații procedură PRP de rejuvenare vaginală 

Înainte de realizarea procedurii este nevoie de un consult medical ginecologic și de o verificare a  istoricului pacientei. Procedura PRP de rejuvenare vaginală nu poate fi realizată în următoarele  situații: 

– pacienta suferă de afecțiuni ale sângelui (tromboză, insuficiență venoasă etc.); – pacienta suferă de boli sau afecțiuni mentale; 

– pacienta este însărcinată sau alăptează; 

– pacienta suferă de alergii la medicamente, în special la anticoagulante; 

– pacienta este consumatoare de droguri sau alcool.

Procedura PRP de rejuvenare vaginală are efecte benefice pentru o multitudine de afecțiuni  medicale. Procedura poate fi folosită în cazul pacientelor care suferă de incontinență urinară, în  cazul pacientelor care au suferit rupturi de perineu sau care au avut de suferit o epiziotomie ca  urmare a nașterii vaginale, în cazul pacientelor care prezintă infecții vaginale repetate, fistule și  endometrită și în cazuri ce necesită rejuvenare vaginală, labială sau vulvară.  

Procedura PRP este realizată în cabinetul ginecologic, de către medicul specialist, după  centrifugarea probelor de sânge.  

Te așteptăm în cadrul clinicii MediBlue pentru a beneficia de terapia PRP sau terapia vampir de rejuvenare vaginală. Dispunem de echipamente moderne de prelucrare a probelor prelevate, dar și  de medici specialiști care pot realiza procedura astfel încât tu să te bucuri pe deplin de avantajele  acesteia.