Atunci când organismul funcționează în mod corect, acesta nu ar trebui să dea semne care să indice indice anumite carențe sau deficiențe. În mod normal fiecare organ din corpul uman este responsabil de buna funcționare a acestuia ca întreg. Astfel, atunci când un organ funcționează deficitar, efectele se văd la nivelul întregului corp. Una dintre problemele cu care se poate confrunta organismul uman este senzația de vertij, cunoscută în limbaj comun sub numele de amețeală, o afecțiune care poate ascunde însă unele probleme medicale serioase care ar trebui diagnosticate de către un medic specialist neurologie.

Ce este vertijul?

Vertijul este o senzație de amețeală, de dezechilibru (sau pierdere a echilibrului), pe care o persoană o descrie ca fiind senzația în care totul se învârte în jurul ei sau în care îi ”fuge pământul de sub picioare”. Desigur, senzația de amețeală este percepută doar de către persoana în cauză, deoarece mișcarea nu este reală în exterior. Vertijul este un simptom ce poate ascunde o multitudine de afecțiuni, așa că acesta necesită investigații medical specializate.

Tipuri de vertij

Vertijul poate fi de două feluri, în funcție de cauze, dar și de simptomele asociate. Astfel, se delimitează vertijul periferic și vertijul central, ale căror simptome pot varia în funcție de intensitate și tip.

Vertij periferic

Vertijul periferic este datorat unui dezechilibru la nivelul urechii interne, centrul echilibrului uman. De asemenea, vertijul periferic pare în cazul în care există leziuni vestibulare, nervii vestibulari fiind responsabili cu transmiterea informațiilor despre poziție și echilibru. În aceste situații putem vorbi despre inflamații la nivelul acestor nervi, fapt ce cauzează senzația acută de vertij. Vertijul periferic este cel mai comun tip, circa 80% dintre cazuri având la bază o afecțiune la nivelul urechii interne.

Vertij central

Vertijul central apare ca urmare a unor leziuni la nivelul sistemului vestibular sau la nivelul creierului, iar acest lucru se reflectă la nivelul conexiunilor dintre cele două elemente. Vertijul se poate manifesta în acest caz cu migrene puternice și stări de amețeală supărătoare, iar din acest motiv este necesară examinarea medicală în vederea stabilirii unui diagnostic corect. 

Cauzele apariției vertijului?

La bază vertijul are ca principală cauză dezechilibrul corporal, așadar o problemă la nivelul urechii interne. Totuși, dincolo de acest aspect pot exista și alta cauze care pot determina apariția amețelilor, iar cele mai frecvente dintre acestea sunt:

  • Tulburări ale urechii interne;
  • Leziuni cerebrale;
  • Consumul exagerat de alcool, consumul de droguri;
  • Consumul anumitor medicamente;
  • Migrenele și cefaleea;
  • Diferite infecții;
  • Cauze aparent necunoscute- în unele cazuri, destul de rar.

Factori de risc ai vertijului

Vertijul poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau rasă. Totuși, pentru că în general are la bază afecțiuni la nivelul urechii interne, cele mai predispuse la apariția vertijului sunt persoanele în vârstă, din cauza uzurii aparatului auditiv. De asemenea, persoanele care au suferit de-a lungul timpului multiple inflamații sau infecții ale urechii interne, cum ar fi copiii, sunt predispuse să se confrunte cu situații de vertij. Persoanele care au suferit traumatisme craniene pot dezvolta o sensibilitate la nivelul urechii interne, la fel și persoanele care mențin aceeași poziție a capului pentru perioade mai mari de timp.

Simptomele vertijului?

Deși vertijul este în sine un simptom, nu o boală, chiar și acesta aduce o serie de simptome proprii. Astfel, greața și vărsăturile, migrenele și starea de confuzie, țiuitul urechilor și un disconfort la nivelul urechilor sunt normale în contextul vertijului. Persoanele care suferă de vertij spun că simptomele includ și un disconfort la nivelul urechii interne, de la senzația de ușoară presiune la țiuitul puternic al urechilor.

Un simptom specific atât în cazul vertijului central cât și în cazul vertijului periferic este mișcarea necontrolată a ochilor. Pregnante în cazuș vertijului central sunt dificultățile de concentrare și vorbire, dificultatea focusării atenției pe un punct fix sau chiar controlul reflexului de înghițire.

Când se impune vizita la medicul specialist?

Vertijul este o afecțiune care poate pune destul de multe probleme persoanelor care suferă inflamații ale urechilor. Senzația de amețeală și disconfortul afectează activitățile zilnice, fiind nevoie de recuperare și odihnă.

Atunci când observi primele semne de vertij este nevoie să mergi la medic pentru o diagnosticare corectă. De asemenea, asociate cu senzația de vertij ar trebui să identifici următoarele aspecte: apariția febrei inexplicabile, apariția dificultăților de vedere, incapacitatea păstrării echilibrului, migrene, senzația de vedere în ceață sau de vedere ”neagră” (incapacitatea de a vedea). Dacă la aceste simptome se adaugă și greața și vărsăturile, acestea sunt simptome care ar trebui să îți indice că ai nevoie să consulți de urgență un medic.

Dacă suferi de vertij și vrei să urmezi un tratament adecvat, atunci ar trebui să știi că există soluții care să îți ofere o viață normală. Vino în clinica MediBlue pentru a te bucura de servicii profesionale de diagnosticare și tratament, asigurate într-o clinică medicală modernă, cu medici specialiști neurologie și aparatură modernă.